«

»

SPANIEN: Säsongen så här långt

Liga 2

liga

Ligan för tillfälet. (Grafik hämtad från Soccerway.com)

Halvvägs genom säsongen har vi marängerna i topp och Elche i botten. Skytteligaledaren är en portugis och assistkungarna består av samma portugis men även en spanjor. Vilket lag har överraskat och vilket lag har varit en besvikelse? Våra reaktioner har ni här nedan!

Vilket lag och vilken spelare har imponerat och överraskat mest på dig?

Hayri: Valencia såg till en början ut att kunna gå en stor säsong till mötes, det ser fortfarande oerhört lovande ut och kanske kan mynna ut i en Champions League plats. Men mitt val faller på Eibar, en nionde-placering för en pytteliten klubb från Gipuzkoa med knappa 30 tusen invånare. För första gången i högstaligan, med en respektlös fotboll så har de fångat många spanska hjärtan. Intressant transferarbete har fört samman gamla rävar som Derek Boateng och Manu Del Moral. Hoppas folket njuter av den här framgången, den är sällan skådad!

Det finns som vanligt många positiva överraskningar när det kommer till spelare, men den jag inte såg komma var nog Gabriel Paulista i Villarreal. När han kom ifjol spelade han sporadiskt och var mest en bänkspelare. Men i år har han varit referenspunkten i backlinjen som har släppt in 14 mål. En general och blivande storback.

Riccardo: Femteplacerade Villareal har 5 raka segar och visar upp ett frejdigt spel med en stark defensiv. Spelade säsongen 2012/13 i andradivisionen men lyckades återhämta sig och har bara växt allt eftersom! Jag hade en känsla av att laget inte skulle orka med en ny topp-prestation i ligan samtidigt som Europa League kräver sin del av fokuset men det har gått väldigt bra och klarar Villareal av att återigen kvala sig till Europa så är säsongen en riktig framgång!

Bruno Soriano i Villareal, en spelare som år efter år representerat den gula tröjan och har gjort det på ett fantastisk vis. Har följt laget ner i andradivisionen, tagit dem tillbaka och fått till uppgift att sammanfoga ett nytt gäng av unga intressanta spelare. Att som lagkapten lyckas med allt detta och lite till, det är för mig imponerande. Han är en frontfigur för dagens Villareal som är en av dessa spelare som väljer att stanna i klubben i sitt hjärta, och för mig finns det ingenting mer imponerande. Sen skadar det inte heller att han är otroligt duktig också!

Vilket lag har stått för bäst respektive sämst agerande på transfermarknaden?

Hayri: Med tanke på den ekonomiska situationen som råder i Spanien och spanska klubbar så är det många klubbar som har fått trolla med knäna. Valencia och Sevilla har stått för utomordentliga marknader exempelvis. Men man måste ändå hylla Rayo Vallecano som på något vis lyckas få in spelare som: Leo Baptistao, Insua, Kakuta, Jonathan Pereira, Aquino osv. Utan att ha en budget alls att tala om så har president Raul Martin Presa gjort ett utomordentligt arbete med att locka dit spelare med hög kvalitet vilket gör att de ligger på en fin 12:e plats.

Sämst marknad har Real Sociedad stått för i mina ögon. Man har sålt Griezmann, Bravo och Seferovic för totalt runt 40 miljoner pund. In har Granero (köpt loss efter lån) och Finnbogason kommit, som är nämnvärda, för cirka 10 miljoner pund. Ingen direkt återinvestering att tala om med andra ord och klubben sparkade tränare Arasate till följd av en dålig ligastart. Med största sannolikhet kommer Carlos Vela och Inigo Martinez försvinna för stora pengar så småningom och då krävs det nog ordentliga ersättare om inte klubben ska börja dala rejält.

Riccardo: Jag gillar vad Valencia har gjort, de har värvat smart. Centrala försvarare i form av Shkodran Mustafi och Nicolas Otamendi samtidigt som man lyckades fiska hem Alvaro Negredo som passar laget och ligan alldeles utmärkt. Även om inte Negredo har gjort någon braksuccé så finns potentialen där. Andra lag som har presterad bra i ekonomiska svårigheter är Sevilla.

Frågan vem som har agerat sämst på transfermarknaden överlåter jag er att läsa Hayri’s kommentar, håller absolut med honom. Att med så mycket medel endast få in Granero och Finnbogason är för mig en gåta. Jag måste även slå ett slag mot Barcelona, vars resultat har varit starka men där nya värvningar inte var så effektfulla, med tanke på priset.

Skytteligan

Skytteligan

Säsongens besvikelse, både spelare och klubb?

Hayri: För mig står det mellan två baskiska klubbar, Athletic Bilbao och Real Sociead, då den senare redan fått ta priset som sämst en gång hittills så får Athletic ta emot priset. Även om de säsong efter säsong blir av med spelare utan någon direkt möjlighet att ersätta dessa så har de ändå en stark trupp känner jag. Problemet är egentligen att Iker Muniain fortfarande inte har tagit det där sista klivet som alla väntar på och nu lider deras målskytte. Backlinjen är superb med Laporte, Balenziaga, De Marcos och San Jose. Något bättre form på sistone, men en tionde plats är för dåligt.

Besvikelsen för mig när det kommer till spelare måste vara Giovani Dos Santos. Efter en bra säsong ifjol så trodde jag att han skulle ta ytterligare kliv och verkligen bli en stjärna hos de gula ubåtarna. Istället har han inte gjort ett enda mål och fått se sig sitta på bänken alltmer bakom succémannen Vietto. Känslan är lite att mexikanen ser det sista skeppet segla nu, dags att kliva ombord eller bli en dussinspelare.

Riccardo: Deportivo la Coruna är nästan alltid lite av en besvikelse, tyvärr. Laget har gjort en liknande resa som Villareal men har inte lyckats arbeta med det momentum en uppflyttning kan innebära. Spelare som Sidnei, Diakité, Juanfran är alla stabila och borde kunna hålla högre kvalitet än vad ligapositionen visar, 17.e placering. Ett mittfält med Haris Medunjanin, Cuenca, Ivan Cavaleiro och Jose Rodriguez är också bra mycket starkare än ligapositionen visar, men det funkar helt enkelt inte. Vi får se om tränare Victor Fernandez kan vända på skutan eller om någon annan kommer att ta över efter juluppehållet!

Alvaro Negredo. Jag nämnde honom tidigare som en spelare vars potential i ligan är stor, men han har inte fått till det. Han presterande ändå helt okej i Premier League via Manchester City och att gå tillbaka till Spanien och La Liga kändes som helt rätt. Ett mål på åtta matcher talar sitt tydliga språk och Negredo får se till att vända på trenden efter jul.

Vilka går en bra vår till mötes, med tanke på höstsäsongens förutsättningar?

Hayri: Det är någonting med David Moyes och Real Sociedad som klickar i mina ögon. Jag vet inte exakt vad det är, kanske att den gode britten ropar på en spelare som inte finns eller att han är skicklig när det kommer till klubbar med lite resurser i behov av ett simpelt spel. Men faktum är att en sådan som Carlos Vela verkar stortrivas under honom och de kommer säkert vinna många matcher med udda målet. Får han mandat att värva in någon i januari så kan det säkert komma ett fynd eller två.

Riccardo: Jag tror Villareal han bygga vidare och avsluta på en topp 5 placering, samtidigt som Valencia har kapacitet nog att ta laget till en ny nivå och att laget mycket möjligt tar den sista Champions League platsen.

Följ oss gärna på Twitter @elva11meter för de senaste uppdateringarna och diskussioner!

About the author

Elvameter

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: