«

»

SPANIEN: Moyes till Sociedad?

För precis en vecka sedan gav den baskiska klubben sin tränare foten. Jagoba Arrasate stod för ett hyfsat arbete under fjolårs-säsongen men har endast lyckats samla ihop 6 pinnar på de inledande 10 matcherna den här säsongen. Tomrummet förväntas bli ifyllt av skotten David Moyes, som senast stod för ett misslyckat år i Manchester United.moye

Tre lag har låtit sina tränare lämna klubben hittils den här La Liga säsongen, Cordoba, Sociedad och Levante – alla tre på nedflyttningsplats. Att Arrasate skulle få sparken var inte helt oväntat. Redan förra säsongen såg man en degradation, både på planen och i ligaplaceringen. Under den förre tränaren, Montanier slutade man på en stark fjärde plats, men under Arrasates ledning hamnade man sjua. Spelarmaterialet har blivit svagare om man jämför med förra året, men de ska ändå vara tillräckligt bra för att nå en plats precis utanför Europa-platserna. Även om Arrasate var en relativt omtyckt man så finns det alltid en gräns man når där man inte längre kan fortsätta med en nedåtgående spiral, ifall klubben ska nå sin potential. Det ska tillägas också att Arrasate över tid blev mindre omtyckt, en kombination av de hårda krav publiken på Anoeta ställer och Arrasates oförmåga att infoga en personlighet i klubben som inte godtar nederlag. Han ger ibland en aura av likgiltighet, någonting som inte folket från San Sebastian uppskattar. Kritiken nådde presidenten Aperribay, som till slut fick ge med sig och låta Arrasate gå, förra söndagen. Med största sannolikhet ska alltså David Moyes infoga självförtroende i spelarna igen.

Är Moyes rätt man?

sanseb

San Sebastian

Den första och mest uppenbara frågan man alltid ställer sig när en ny manager anländer (eller i det här fallet, är på väg att ta över) är rimligtvis; är han rätt man för jobbet? Hans anställning har tagit längre tid än vad klubben hade hoppats på, skotten vill uppenbarligen inte göra om samma misstag som han gjorde i Manchester, nämligen att komma oförberedd. Han vill veta vad han ger sig in i. Tiden i United kan endast ha stärkt honom, nu har han känt på elden. Med fingrarna svedda efter misslyckandet i en storklubb har han med största sannolikhet växt som människa. Men frågan är om han inte lider av den brittiska sjukdomen av att inte riktigt kunna anpassa sig till utlandet. Sällan lyckas brittiska spelare eller tränare bege sig till utländska klubbar och lyckas.

Psykiskt sett ser jag två aspekter som kan ligga till grunden för att han ska lyckas; mentalt och auktoritärt. Moyes har en förmåga att få “mindre” spelare att höja sig flera nivåer och spela bättre än vad de egentligen är, detta såg vi främst i Everton. Det han är sämre på är att hantera stora spelare som tar stort utrymme, detta såg vi prov på i United. Sociedad är egentligen den perfekta “storleken” på en klubb för Moyes, förväntningarna är rimliga, ungefär på samma nivå som Everton. Mandatet kommer han definitivt att ha, det talas om att hans lön är den högsta en tränare har fått i baskernas klubbhistoria. Med andra ord kommer han att ratta klubben på ett sätt som inte Arrasate förmådde, med en uttalad auktoritet och den skottska järnhanden, som ibland slår fel, men är precis vad som behövs på Anoeta för tillfället.

Det som talar emot honom är det rent taktiska, samt anpassningen som skulle krävas till den spanska vardagen. I United såg vi prov på skottens oförmåga att taktiskt utmanövrera sin motståndare. Samma sak såg vi i Everton där de ofta spelade energifyllt och inspirerande mot hyfsat motstånd men nästan alltid vek ner sig när stormatcher stundades. Sociedad har de senaste säsongerna varit en spökmotståndare för toppklubbarna i Spanien, men den faktorn försvinner med största sannolikhet när Moyes anländer. Anpassningen till den spanska vardagen ska inte underskattas, speciellt inte när det kommer till en 51-årig skotte. San Sebastian är en fantastiskt vacker stad, kanske kan dess magi förföra honom?

About the author

Hayri Dündar

Skribent på Elvameter.

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: