«

»

SPANIEN: Maktkamp i Barcelona

Josep Bartomeu

Josep Bartomeu

Efter att Zubizarreta i dagarna fått sparken som sportchef i Barcelona råder nu fullständigt kaos hos klubben. Klubblegenden Carles Puyol valde även han att packa väskorna i och med detta besked. Kaoset härleds av många anledningar som har fogats samman och till slut runnit över.

Vart börjar sagan om kaoset då? Man kan hävda att Neymar övergången var en stor trigger, men klubbens illegala värvning av en u-18 spelare som renderade i ett transferförbud har också haft stora konsekvenser. I en soppa som dagligen kokar över och mynnar ut i nya problem så försöker undertecknad reda ut exakt vad som har hänt och kommer att hända.

Rosell & Zubizarreta

Andoni Zubizarreta

Andoni Zubizarreta

För snart ett år sedan avgick presidenten Sandro Rosell, till en följd av Neymar-transfern som förvandlades till en skandal. En utredning sparkades igång av det spanska rättsväsendet och styrelsemedlemmarna tyckte att situationen blev ohållbar. En rosenrasande Rosell tillkännagav sin avgång och att vice-presidenten Josep Bartomeu skulle ta över och agera president fram tills det att deras mandatperiod tar slut, 2016. Rosell som redan hade hamnat i bekymmer tidigare efter att ha introducerat en högst kontroversiell sponsor i Qatar Foundation som för första gången skulle få pryda Blaugranas tröjor. Detta kom i en tid då storstjärnan Lionel Messi anklagades för skattefusk och managern Tito Vilanovas tragiska hälsoproblem blev så pass illa att han var tvungen att avgå som manager. En redan turbulent period blev alltså värre.

Efter att domen om transferförbudet blivit ett faktum uttalade sig sportchefen Zubizarreta lite kritiskt mot president Bartomeu. Detta uttalande kom väldigt olägligt då det sedan en tid tillbaka rapporterats om interna stridigheter i klubben. Enligt diverse källor så ska Messi och Luis Enrique varit roten av problemen i omklädningsrummet. Situationen späddes ytterligare på då Enrique petade argentinaren i förlusten mot Real Sociedad förra veckan. Som att fokus som låg på Barcelona inte var nog så valde president Bartomeu att sparka Zubizarreta. Om detta var på grund av kritiken han riktade mot presidenten är svårt att säga, men tanken var nog att Carles Puyol, vice-sportchef skulle kliva in som en tillfällig (eller permanent) lösning, men den planen gick i stöpet då Puyol valde att packa väskorna bara timmar senare. Där står nu Barcelona med en kris i omklädningsrummet, utan sportchef och en president som nyligen har utlyst nyval till sommaren.

Nyvalet och Laportas återvändo

Joan Laporta

Joan Laporta

Egentligen skulle valet komma sommaren 2016, men Bartomeu känner att valet bör ske nu i sommar för att stävja stormen.

“Valet har annonserats för att lätta på trycket kring klubben. Det är en otillbörlig press med tanke på att klubben fungerar bra socialt och ekonomiskt.”

Det dröjde inte länge innan forne presidenten Joan Laporta annonserade sin vilja att åter igen bli mannen bakom makten i klubben. Efter hans lyckosamma period mellan 2003-2010 så råder det inga tvivel om att han är favorit för posten. Huruvida Luis Enrique blir kvar på sin post som manager då återstår att se. Igår kväll, i cupmatchen mot Elche, buade sektioner av publiken på Camp Nou åt Luis Enrique. Han har gått ut och sagt att det inte stör honom, men en sådan situation brukar vara ohållbar. En illavarslande storm ryter kring klubben just nu och de formligen bombarderas av frågor från pressen, Messi har placerats i diverse storklubbar och Luis Enrique får hela tiden svara på omöjliga frågor. Maktkampen har precis börjat, den blir onekligen högintressant att följa.

About the author

Hayri Dündar

Skribent på Elvameter.

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: