«

»

ÖVRIGA EUROPA: Wolfsburg återigen Bayernjäger?

wolf

Fotbollssäsongen närmar sig de kallaste dagarna på året och i många ligor väntar helvetesveckor nu med täta, kalla matchdagar präglade av skador. I Tyskland värnar man dock om det goda livet och tar ledigt i en månad med start strax före jul. Under den här tiden kan man istället fokusera på frågor som vilka som är det nya “Bayernjäger” laget, nu när Borussia Dortmund går dåligt.

Herbstmeister-titeln (mästarna efter halva säsongen) går nästan per automatik till Bayern München nu för tiden, frågan som återstår blir istället vilka som kan vara ett potentiellt hot i framtiden. I Tyskland har de kommit fram till att laget som jagar ska benämnas “Bayernjäger” (Bayern Jägare) vilket inte känns som ett ynnest för något lag att inneha. Att vara Bayernjäger innebär ett par saker och ting; laget är det som närmast kan mäta sig med ett byte som kan sluka allt och alla i sin väg, hela landets hopp och tro landar på lagets axlar och blir en psykologisk vikt att bära. Med Dortmunds spektakulära fall den här säsongen är jobbet “up for grabs”, men vilka vågar prenumerera på den livsfarliga titeln? Bayer Leverkusens förlust mot eviga rivalerna Bayern München i lördags eliminerade dem från den kategorin. Giganterna från München har nu 11 vinster och 3 oavgjorda den här säsongen, ett smått osannolikt facit.

Hecking: “Vi jagar inte Bayern München.”

hecking

Dieter Hecking

Titeln som Bayernjäger faller ner i Wolfsburgs knän, oavsett om de vill ha den eller inte. Anledningen är simpel, det behövs en Bayernjäger för att den tyska fotbollen ska ha ett hopp om att Goliat ständigt ska utmanas av David. Bayerns relation till de tyska supportrarna är speciellt. De som inte älskar Bayern vill se deras förfall. Då sätter man hoppet och tilltron till Bayernjäger, jägaren som jagar bytet. Problemet är ju att ingen vill identifiera sig själv som jägaren då bytet är övermäktigt.

“Vi jagar inte Bayern München, jag behöver inte repetera det varje vecka.” Konstaterade Wolfsburgs tränare Dieter Hecking lite irriterat efter vinsten (1-3) borta mot Hannover i helgen. Wolfsburg som går rekordbra med 29 poäng på 14 matcher är 7 poäng bakom ledarna Bayern München. Wolfsburgs goda form har gjort att Bayern-kaptenen Philipp Lahm har höjt ett varningens finger för att de är de främsta utmanarna. Hecking, däremot, försöker tona ner det hela rejält.

“Bayern är det bästa laget i ligan. Om vi ska komma ikapp dem så måste de spela med sju spelare.” Konstaterar han något pessimistiskt.

Hur det än slutar för Wolfsburg den här säsongen så måste man berömma Heckings arbete med klubben. Självklart är det så att det har pumpats in mycket pengar i klubben, men det har hanterats väl och med väldigt bra arbete i transfermarknaden. Man har inte förhastat sig med dyra och onödiga köp utan istället gjort fenomenala klipp på olika håll; spelare som Luiz Gustavo, Kevin de Bruyne, Ivan Perisic och Josuha Guilavogui var alla önskade eller tillgängliga på marknaden av olika anledningar och Wolfsburg var tillräckligt smarta för att se hur bra dessa spelare är. Det är så klart inte bara sunt agerande på transfermarknaden som har banat väg för framgångarna, det handlar också mycket om kontinuitet och stabilitet. Hecker har fått jobba med det här manskapet ett par år nu och de går ständigt framåt och utvecklas. Kan Wolfsburg störa Bayern den här säsongen? Vare sig de vill det eller inte har de blivit utnämnda till Bayernjäger, återstår att se om bytet slukar jägaren.

About the author

Hayri Dündar

Skribent på Elvameter.

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: