«

»

ITALIEN: Säsongen så här långt

CL EL OSVTabell Serie AVilket lag och vilken spelare har imponerat och överraskat mest på dig?

Hayri: Som Riccardo kommer in på nedan så har Sampdoria och Genoa imponerat väldigt mycket. Utöver dem vill jag höja Lazio som inför säsongen anlitade Stefano Pioli som coach, en man som var oönskad i Bologna. Jag anade en fiasko-säsong med en åldrande spelartrupp och en medelmåttig tränare. Tji fick jag och Lazio går riktigt bra, en tredje-plats efter Juve och Roma är ett utmärkt facit. Spelare som Mauri, Felipe Anderson, Stefan De Vrij och Filip Đorđević har varit riktigt imponerande.

Paulo Dybalas raketsäsong har väl knappast undgått någon och nu är den kvicke argentinaren hett villebråd på transfermarknaden. Palermo brukar kunna ta bra betalt för sina spelare så förhoppningsvis kan de återinvestera vid en eventuell transfer. Jag vill även lyfta den magnifike Manolo Gabbiadini, han har varit högst bidragande till Sampdorias starka höst och känslan är att han har mycket hög potential. Målet mot Juventus är Gabbiadini i ett nötskal.

Riccardo: Här vill jag nämna de båda klubbarna från staden Genua, U.C. Sampdoria och Genoa C.F.C. Den förstnämnde var inför säsongen klart det starkare laget sinsemellan men Genoa har vuxit och tagit Serie A med storm. Inför 2015 står lagen på 27- respektive 26 poäng och slåss kring Europaplatserna med lag som Fiorentina, Lazio, Napoli och Milan, en kamp som kommer blir helt otroligt intressant att följa. Lagen är både balanserade där Sampdoria känns lite mer genomgående jämna medan Genoa har toppar som är extremt vassa men laget kan även tappa i matcher, men där ett triumfkort vid namn Mattia Perin finns.

Perin har gjort en fantastisk höst och är den spelare som har imponerat på mig mest. Har högst snitt av alla målvakter i Serie A och är en bidragande faktor till varför försvaret har klickat såpass bra för Genoa. Laget känner den trygghet målvakten visar och kan Perin vara nästa italienska stormålvakt? Jag vill ge en stjärna till Radja Nainggolan (Roma), Kostas Manolas (Roma) och Paulo Dybala (Palermo) som alla gjort en riktigt stark höst och har lyft respektive lag!

Vilket lag har stått för bäst respektive sämst agerande på transfermarknaden?

Hayri: Romas transfermarknad är ett praktexempel på hur en klubb bör agera. Den enda plumpen i protokollet är priset på Benatia som borde ha varit aningen högre. Men kika in denna listan av värvningar: Nainggolan, Iturbe, Manolas, Keita, Astori, Yanga-Mbiwa, Holebas, Ashley Cole och ett par andra, för totalt 50 miljoner euro. Nainggolan har visat sig vara den bäste mittfältaren i ligan under hösten, i mitt tycke. Manolas har överträffat förväntningarna och är en stundande världsback. Iturbe har en stor framtid. Keita trotsar ålderns lagar och spelar som att han vore en tonåring. Jag kan fortsätta kring resten också men ni förstår nog tanken.

Atalanta såväl som Cagliari har stått för sämre mercatos. Den största besvikelsen för mig är dock Napoli. Nämnvärda nyförvärv är Koulibaly, De Guzman & David Lopez. Även Michu har anlänt men på lån. Det har diskuterats flitigt kring hur transfers sker i Neapel, är det Benitez som rattar övergångarna? Känslan är lite så då nästan alla spelare som tas in har någon spansk koppling. Koulibaly har visat sig vara en bra värvning, men övriga nyförvärv tillför ingen spets till det här bygget och det känns inte som att det rör sig framåt. Att sedan sälja den schweiziska duon Behrami och Dzemaili för endast 5 miljoner pund är ett rejält underbetyg. Båda var väldigt nyttiga lagspelare och hade inte behövts säljas. Nej, det här var ingen bra ‘mercato’ för en klubb som jag hade hoppats skulle bli bättre och bättre för varje år.

Riccardo: Jag vill sticka ut hakan och säga Milan, faktiskt. Laget må besitta många högbetalda spelare som inte håller måttet men Galliani gjorde det bra i somras och de flesta värvningar har visat sig vara viktiga. Tänk er höstens Milan utan Jérémy Menez, Giacomo Bonaventura, Alex och Adil Rami? Även om den sistnämnda redan lånades in under våren men ska räknas som värvning då han köptes loss nu. Man avlastade även lönebudgeten genom försäljningen av Mario Balotelli, släppte Kaká och lånade ut både Alessandro Matri och framförallt Robinho. Det är lätt att vara kritisk mot Milan, vilket jag också var inför säsongen när jag skrev artiklarna kring spelarlöner, men som det har utvecklat sig har ändå själva värvningarna från sommaren varit positiva!

Cagliari gjorde ingen vidare sommar. Klubben tappade spelare som Radja Nainggolan permanent och Davide Astori på lån till Roma, Mauricio Pinilla till Genoa och Nene till Hellas Verona. Alla är spelare som bidrog till Cagliari under tidigare säsonger, men okej att förlora dessa fungerar om du ersätter dem med likvärdiga eller bättre, här kommer problemet. Lorenzo Crisetig kunde omöjligt täppa det hål Nainggolan lämnade och försvaret blev direkt svagare utan Davide Astoris närvaro då ingen riktig ersättare kom. Laget ligger illa till på en 18-placering och formmässigt ser det inte ljusare ut. Laget måste agera i Januari och få in en ny stark mittback och ytterligare bredd till försvaret samtidigt som kanske en ny coach kan behövas som klarar av att spela ett gediget försvarsspel. Idag (26/12) står det klart att Zola blir ny tränare, helt rätt val och kan mycket möjligt bli en vändning.

Skytteligan

Skytteligan

Säsongens besvikelse, både spelare och klubb?

Hayri: För mig är det ofrånkomligt att välja Parma som säsongens besvikelse. En jumbo-placering med spelare som Galloppa, Lodi, Cassano, Paletta, Mirante ska inte gå så dåligt. Men problemen vid sidan av planen har konstruerat ett kaos i klubben som med största sannolikhet kommer att rendera i ett ras. Det är inte mycket som går i klubbens riktning den här säsongen vilket är lite ledsamt, de kämpade trots allt till sig en mycket imponerande sjätte-placering och därmed europa-spel ifjol men skattemissar gjorde att det inte blev något europa league. President Ghirardi avgick och sedan dess har klubben klappat ihop fullständigt. Ghirardis uttalande när han avgick säger det mesta om säsongen: “För mig är fotbollen slut nu.”

Mario Gomez har spelat 10 matcher och gjort 1 mål. Rodrigo Palacio har spelat 15 matcher och gjort 1 mål. Tysken var en prestigevärvning som verkligen var ett statement av Fiorentina och Della Valle familjen. Och jäklar vad det såg fint ut när Mario gick runt på Artemio Franchis gräsmatta och vinkade till publiken vid presentationen också. Vad gick fel? Främst skador, så klart. Men förhoppningen var att en fullt återhämtad skyttekung skulle leverera åter igen med sin gedigna erfarenhet och statistik. Det har inte hänt och folket från Florens väntar fortfarande på att han ska hitta målet oftare. Palacio har på något udda vis helt tappat all tillstymmelse till självförtroende. Förra säsongen var han den som stod för det mesta av Inters spel på eget hand, den här säsongen är han en skugga av sitt forna jag. Kan Mancini få fart på argentinaren?

Riccardo: Jag håller med Hayri här, Parma är helt klart säsongens besvikelse. Placerade sig på en fenomenal sjätteplats men tappade Europaspelet på grund av ekonomiska bekymmer. Stenen började rulla ner för kullen och idag står Parma med en ny president och förhoppningsvis en starkare ekonomi.

Den spelaren jag är mest besviken på är Stephan El Shaarawy under Filippo Inzaghi. Han har fått chanser samtidigt som Inzaghi är en tränare med en offensiv och rörlig filosofi men det fungerar helt enkelt inte. Il Faraone har inte alls kommit upp i någon nivå och det har verkligen låst det. Vi kan nog ganska så enkelt se att självförtroendet för den unga italienaren inte är på topp och han ser mer valpig ut än tidigare. Den Shaarawary vi vill minnas tog initiativ, löpte i  djupet och vågade gå mot mål för att avlossa en tekniska bössan, men den Shaarawy vi ser idag gör inget av detta. Väldigt tråkigt och jag vill gärna se ett miljöombyte för honom.

Vilka går en bra vår till mötes, med tanke på höstsäsongens förutsättningar?

Hayri: Känslan är ju någonstans att Filippo Inzaghi verkligen börjar hitta rätt med Milan. En ankomst av hemåtvändaren Cerci skulle få ytterligare fart på offensiven. De bör knipa minst en europa-plats. Bonaventura har visat sig vara en utomordentlig injektion i laget och det enda som fallerar ordentligt nu är fortsatt backlinjen som inte känns stabil. Offensivt har Menez fått tillbaka spelglädjen och Honda har, trots en ovan position, imponerat mycket. Det ser ljust ut i Milano, vilket inte var igår.

Riccardo: Återigen håller jag med Hayri, Milan ser ut att ha fått igång en sorts vinnarmentalitet där laget lyckas ta med sig tre poäng även fast inte spelet ser strålande ut, samtidigt som spelet faktiskt har sett mer och mer strålande ut allt eftersom säsongen har fortskridit. Ett annat lag jag tror kommer lägga i en ytterligare växel är Napoli. Med tanke på italienska supercup-vinsten mot ärkerivalen Juventus tror jag hela klubben har fått sig en boost. Hårt kritiserade Marek Hamsik var fullständigt fenomenal mot Juventus samtidigt som hela laget visade på en hunger jag inte sett sedan Napoli spelade i Champions League mot det allra största. Med andra ord; Forza Napoli!

Följ oss gärna på Twitter @elva11meter för de senaste uppdateringarna och diskussioner!

About the author

Elvameter

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: