«

»

ITALIEN: Förväntningar på omgång 5 med Derby della Lanterna!

Efter en hektisk omgång mitt i veckan med ett galet 3-3 resultat på San Paolo mellan Napoli och Palermo, idel segrar för topplagen och en 2-0 upphämtning av Milan borta mot Empoli sparkar vi igång omgång 5 av Serie A!

Under Lördagen spelas det två matcher, en i huvudstaden mellan Roma och Hellas Verona samt den andra i Bergamo där Atalanta tar emot Juventus. Vad kan vi förvänta oss för resultat på Lördag?

Både Roma och Juventus har startat säsongen med 4 raka vinster där lagen har en gemensam målskillnad på 13-1, en imponerande öppning och visar tydligt vilka två lag som kommer kämpa om Lo Scudetto. Juventus tog en komfortabel 3-0 seger hemma mot Cesena där Massimo Allegri valde att rotera kraftigt i truppen, någonting som skiljer sig tydligt mot Antonio Conte. Allegri nämde på presskonferensen efter matchen att Arturo Vidal fortfarande inte är 100% matchtränad men fick näta två gånger vilket alltid är positivt för formen och självförtroendet.
Roma hade en klart tuffare match borta mot Parma då De Ceglie lyckades kvittera för hemmalaget på en hörna i den 56′ minuten och matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat. In klev Miralem Pjanic och placerade in en vacker frispark i den 88′ minuten, vilket i slutändan kan vara ett otroligt viktigt mål i racet med Juventus. Jag tror lagen plockar ytterligare en trepoängare på lördag samtidigt som Hellas Verona har gjort det bra med två vinster och två oavgjorda.

På Söndag spelas Derby della Lanterna, en match som för vissa ses som årets match och för oss andra ses som en mycket trevlig tillställning. Vi pratar om Genoa – Sampdoria, två lag, en stad.
Derby della Lanterna vars namn refererar till stadens landsmärke, fyr belägen vid hamnen, är ett derby skapad av intensitet, passion och energi. Italienikonen Marcelo Lippi pratar om derbyt som “det mest speciella derbyt i Italien”. Varför är det så?

Genoa_cfcGenoa är Italiens äldsta klubb och grundades 1893 som Genoa Cricket & Athletic Club av engelsmän och var först och främst inriktad mot tävlingar i cricket och friidrott, men tack vare James Richardson Spensley 1897, förvandlades klubben mer till en renodlad fotbollsklubb i Italien. 1901 ändrade klubben sina färger från den vita engelskinspirerade matchstället till dagens röd-blåa, eller mer känd som rossoblu men har fortfarande det engelska översättningen av staden framför italienska Genova. Idag står klubben med en stolt historia, bland annat flera titlar i Serie A  främst under tidigt 1900-tal men även en italiensk cuptitel 1937.
Genoa går in i matchen med 5p och ett oavgjort resultat mot Hellas Verona borta i bagaget, där anfallaren Alessandro Matri gjorde två mål. Viktiga mål för Matri som har haft det riktigt tung de senaste säsongerna i Juventus och Milan och det är vitalt att få igång honom. I Övrigt ställer nog Gasperini upp med ett liknande lag som borta mot Hellas Verona då laget gjorde en bra insats och då endast Fetfatzidis är otillgänglig.
Sampdoria-2000px-forza27Sampdoria, tvärt emot sin stadstvilling, är bland de yngsta klubbarna i Italien och grundades så sent som 1946 genom en sammanfogning av två klubbar med rötter in i 1800-talet, Sampierdarenese och Andrea Doria. Det var inte förrän nu derbyt fick dagens identitet och rivaliteten grundar sig i just detta, att Genoa är den äldre brodern med en rik historia medan Sampdoria är den yngre med en mer modern historia. Klubben njöt av framgångar mellan 1984-1994 vilket startade med en vinst i Coppa Italia 1985 för att sedan fortsätta vinna tre till och tog hem Cup-vinnar-cupen 1989.
Sampdoria har haft en bra start på säsongen, med 8p placerar laget sig på en 5.e plats, 3p före Genoa. Chievo besegrades hemma med 2-1 i lagets senaste match och truppen har inga större skadeproblem. Tränaren Sinisa Mihajlovic ryktas starta med liknande elva som mot Chievo.

Matchen känns helt öppen då båda klubbarna har haft relativt stabil säsongsinledning där Sampdoria är aningen formstarkare. Dock är arenan otroligt kompakt och hemmalaget har en fördel. Dock ser jag som sagt Sampdoria som stråt vassare eftersom truppen innehåller idel bra spelare som anfallaren Gonzalo Bergessio, mittfältaren Roberto Soriano och målvakten Emiliano Viviano. Det blir en fantastisk match att uppleva för oss neutrala helt enketl!

About the author

Riccardo Alvarez

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: