«

»

ENGLAND: Säsongen så här långt

CL-EL-OSV

Skärmklipp

Vilket lag och vilken spelare har imponerat och överraskat mest på dig?

Hayri: Ronald Koeman har mot alla odds konstruerat ett gediget och svårslaget gäng i Southampton. När massflykten var på högvarv så var det inte många som räknade med att de skulle ligga på en tredje plats efter nyår. Koeman lade inför säsongen upp en hett omtalad bild som har tolkats som ironisk och kritisk mot klubbens agerande, där en tom träningsplan går att syna under texten: “Ready for training!”. Med tanke på dessa förutsättningar så lyckades de snickra ihop ett fuskbygge som smälte samman och blev en solid och välkomponerad trupp istället. Koeman använde sin holländska kunskap och hämtade in många spelare som lyckats i ligan – Alderweireld, Tadic, Pellé och nu i januari – Elia.

Stewart Downing har stått för en smärre återuppståndelse och dribblat som för fem år sedan under inflytande av West Hams bubblor. Saido Berahino har också varit magnifik och är hett villebråd på marknaden. Men den som har överraskat mest på mig är Charlie Austin. Jag visste redan innan säsongen att han gjort det riktigt bra i Chamionship under många år, men Premier League är en helt annan femma. Speciellt när man spelar i ett lag som går uselt med Harry Redknapp som tränare. 13 mål för ett lag som ligger på nerflyttningsplats är absurt. QPR har gjort 23 mål, Austin 13.

Vilket lag har stått för bäst respektive sämst agerande på transfermarknaden?

Hayri: West Ham har för mig stått för den stabilaste spelaromsättningen.Carl Jenkinson och Alex Song är kloka lån som med största sannolikhet kan köpas loss. Kouyaté, Cresswell, Enner Valencia, Diafra Sakho och Amalfitano för totalt 29 miljoner pund är superdeals, alla med framtiden för sig. En klockren marknad som ligger till grund för deras fina sjunde placering för tllfället. Försäljningen av Mohamed Diame till struntstumman för 4 miljoner pund tycker jag är den enda plumpen i protokollet då han är en bra mittfältare, men annars är det toppbetyg för transferansvarig på Boleyn Ground. 

QPR’s massiva transfermarknader har aldrig fallit mig i smaken. De har lyckats etablera sig som en slutdestination för gamla, omotiverade spelare som vill tjäna några sista stålar innan de lägger skorna på hyllan. Leroy Fer och Jordon Mutch är egentligen två riktigt bra värvningarn, men man kan ju undra varför de inte förstärker andra positioner i laget bättre (läs: tre 35-36 åriga mittbackar som alla får speltid). Försäljningarna av Granero och framför allt Remy är inte heller de optimistiska utan visar att man inte lyckas hålla fast vid de spelare som faktiskt lyckas etablera sig i klubben. Nej, QPR står för det tråkigaste inom engelsk fotboll för tillfället och det avspeglar sig på deras massiva transferrockader.

Skytteligan

Skytteligan

Säsongens besvikelse, både spelare och klubb?

Hayri: Leighton Baines är en favorit hos mig, men i år har han inte lyckats prestera som vi har vant oss vid. Om det är på grund av klubbens kräftgång eller tvärtom är svårt att säga, han har inte varit dålig – men så briljant som han har varit några år nu har vi inte sett så mycket av. Åldern kanske har börjat hinna ikapp honom? Jag tror att motivationen kanske har börjat sina, egentligen var han alldeles för bra för Everton i några år nu och borde ha tagit steget till en storklubb. Nu finns risken för att han dalar i förtid.

Everton tar hem ett grand slam för denna kategori. Leighton Banes undermåliga höst går hand i hand med Evertons rätt så usla ditto. Endast 5 vinster på 22 matcher för en klubb som har Champions League ambitioner är uselt. Misstroende röster har börjat ljuda mot Roberto Martinez, men man brukar ha mer framförhållning än så på Goodison park och det hoppas jag att man fortsätter med då spanjoren är en högst kapabel tränare med en modernistisk och sympatisk tränarstil. Vi får hoppas att det släpper för klubben snart också då de har en rätt så komplett trupp.

Vilka går en bra vår till mötes, med tanke på höstsäsongens förutsättningar?

Hayri: Liverpool har äntligen börjat komma igång och nog borde våren kunna se bättre ut än höstsäsongen. Anfallspositionen fortsätter att vara ett problem, förhoppningen är att Sturridge ska återvända och fortsätta sitt magnifika spel men engelsmannen verkar vara oerhört skadebenägen. Balotelli har bränt alla sina chanser, Borini och Lambert håller inte på den här nivån. Frågan är om det ska värvas in någonting i januari? Annars fortsätter med största sannolikhet Sterling i en anfallsposition vilket är lite slöseri med hans talang då han inte är lika bra där. Positivt för klubben att Markovic och Coutinho har börjat trumma igång rejält. Även Emre Can ser bra ut och går en stor framtid till mötes. Mignolet fortsätter rada upp tavlor dock, hur agerar klubben där?

Följ oss gärna på Twitter @elva11meter för de senaste uppdateringarna och diskussioner!

 

About the author

Elvameter

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: