«

»

ENGLAND: Matija Nastasic till Arsenal eller Tottenham?

NASTASIC MESSAGE

Matija Nastasic har endast hunnit bli 21 år, trots det känns det som att serben har varit med länge. I en typisk Manchester City övning så har han hamnat i frysboxen, trots att han har spelat bra och egentligen gjort mer skäl för speltid än många av sina back-kollegor. Vilket steg bör han nu ta, vilken del av London lockar mest?

Nastasic är en produkt av serbiska FK Partizan, plockad av en gång i tiden skicklige Pantaleo Corvino till Fiorentina i Italien. Summan på den övergången kom upp i 2,5 miljoner pund. En hyfsad summa för en som bara spelat i serbiska andra-ligan, men det visade sig per omgående vara en magnifik transfer.

Succé i Florens

nast

Nastasic i Fiorentina.

Som en följd av skador och avstängningarna som präglade den åldrade backlinjen hos La Viola så fick den unge serben chansen. Att tränaren hette Sinisa Mihajlovic och hade samma nationalitet hjälpte naturligtvis hans möjligheter. Debuten kom i september, 2010, mot Bologna, när Matija endast var 18 år. Trots sin ringa ålder cementerade han en startplats i laguppställningen och gjorde 25 ligamatcher för laget från Florens. När Sinisa Mihajlovic fick sparken från Fiorentina trädde kringflackande Delio Rossi in som tränare. Han var under en tid jagad av Manchester United, mitt i säsongen, men klubben höll hårt i sin guldklimp och Delio Rossi hävdade att han har högre potential än sin landsman Nemanja Vidic.

En övning i ignorans

Så kom stunden då den unge serben hamnade på radarn för titel-vinnande Manchester City. Han sågs som en av Europas mest lovande mittbackar, med endast en svaghet egentligen – fysiken. För ett schejk-styrt City var transfersumman på 12 miljoner pund plus Stefan Savic inget nämnvärt. Han började lite trevande men växte in i laget och konkurrerade ut den tidigare givne Joleon Lescott ur startelvan. Han blev en favorit hos publiken på Etihad med sitt lugn och sin eleganta spelstil. På många sätt är han fel spelartyp för Premier League, med en styrka i de mer psykiska och tekniska aspekterna snarare än de fysiska som krävs när laget möter till exempel Stoke. Men den lyckade debutsäsongen följdes upp av ett år som präglades av en svår knäskada och en ny tränare som föredrog en gammal gunstling i Martin Demichelis över honom.

Manchester City har aldrig varit bra på att förvalta talang. När en spelare inte presterar, är skadad eller av någon som helst anledning inte överensstämmer med tränarens vilja så är plånboken vidöppen för ersättare. Se bara på Alvaro Negredo som under stora delar av säsongen utgjorde ligans mest fruktade anfallspar med Sergio Aguero, men prompt förkastades av klubben och lånades ut till Valencia på grund av lite skador. Minnet hos den brittiska klubben är en färskvara som lämnar fotbollsälskare med en bitter eftersmak. Matija Nastasic är i dagsläget 21 år gammal och har gjort två säsonger som startman i storklubbar i Europa, en lite skadedrabbad säsong också. Eliaquim Mangala, det dyra nyförvärvet inför den här säsongen, är 23 år gammal och har endast noterbara meriter från den svaga portugisiska ligan. Vi vet alla om att tålamodet är näst intill nonexistent hos klubben, men nog kan man väl ha mer framförhållning än så här?

När Manuel Pellegrini fick frågan kring mittbacksfrågan svarade han så här:

“Vi har fyra mittbackar, Kompany, Demichelis, Mangala och Boyata.” När reportern sedan undrade över Nastasic lade chilenaren till: “Förlåt, jag glömde, Nastasic också.”

Nej, han glömde inte. Serben har blivit oönskad på Etihad, Dedryck Boyata slår till och med högre än Nastasic i nuläget. Det är skrämmande, hur dåliga pamparna som rullar tummarna Eastlands kan identifiera talang, men nu är Nastasic på väg bort från klubben, lita på att de kommer få ångra det beslutet i framtiden.

Arsenal eller Tottenham?wenger-1

Han verkar inte få behöva flytta särskilt långt då det är Londonklubbarna Arsenal och Tottenham som är ute efter honom. I vilken klubb hade han passat bäst? I dagsläget är svaret: båda. Båda lider av massiva problem på mittbackspositionen. Arsenal har för få mittbackar där Arsene Wenger än en gång har räknat fel och startat säsongen med en tydlig brist i backlinjen. Senaste matchen i ligan ställde the Gunners upp med Monreal och Mertesacker som mittbackar, en väldigt inkompetent duo. Monreal har tappat mycket på senare år och bör inte vara en startspelare samtidigt som undertecknad tycker att Mertesacker endast figurerar i laguppställningen för att han har ledaregenskaper. Högst troligt är att Nastasic skulle bilda mittbackspar med Koscielny när denna återvänder från sin skada, ifall övergången blir ett faktum.

Tottenham har sedan ett par säsonger tillbaka också haft ett tydligt tomrum i backlinjen. Alternativ existerar, men alla alternativ är relativt dåliga. Ett testamente till detta är att Younes Kaboul är given i mittförsvaret, en spelare som inte ens bör starta för bottenklubbar. Nyanlände Fazio har en klar förmåga, och jag gillade det jag såg av Vlad Chiriches men ska Tottenham satsa på en Champions League placering känns det ändå som att dessa är en nivå lägre än det som krävs. Rent kvalitetsmässigt borde Nastasic således gå rakt in i startelvan, men här finns det ändå en konkurrens i antalet mittbackar som huserar i klubben.

För Nastasic bästa ser jag transfern till Arsenal som rätt steg. Han är inte cup-tied och skulle få förstärka dem i Champions League också, han är alltså garanterad speltid och bör ganska kvickt konkurrera ut en sådan som Monreal från startelvan. Rapporterna gör gällande att Nastasic är tillgänglig för runt 6 miljoner pund vilket är helt absurt då hans marknadsvärde ligger på runt 18 miljoner pund. Vart han än går så kommer Manchester City gå minus i transfersagan, vilket också är helt galet med tanke på att spelaren endast är 21 år gammal och fortfarande är en supertalang.

About the author

Hayri Dündar

Skribent på Elvameter.

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: