«

»

Champions League: Romas uttåg & Liverpools debakel

Champions-League

Många lag hade kniven mot strupen och spelade avgörande matcher den sista omgången: Juventus, Roma, Manchester City och Liverpool för att nämna de största. Som vanligt kan ni kika på storlagens prestationer i turneringen här. Tankar kring omgången nedan.

Omgångens mest uppseendeväckande resultat: Liverpool 1-1 Basel72212455_72212454-1415384522

Här skulle man kunna välja Roma också, men City är ändå ett storlag vilket gör att lotten faller på Liverpools misslyckande. Vinst mot Basel hade inneburit avancemang. Avancemang hade inneburit hopp, ett hopp som hela klubben behövde. Allt från staben till fansen behövde positiva rubriker under en hittills mörk säsong. Det faktum att matchen spelades på Anfield borde ha gjort laget så pass starkt att de vann matchen. Men så blev ej fallet och ännu en spik har hamrats fast i vad som verkar bli Brendan Rodgers oundvikliga kista. Ett tveksamt rött kort gjorde det inte lättare, men faktum är att Liverpool är desperata just nu. Januari-fönstret är ett par veckor bort, värvar de en anfallare? Jag skulle tro det.

Omgångens återuppståndelse: John Obi Mikel & Samir Nasri

Mikel har sjunkit lägre och lägre ner i hackordningen i Chelsea, med all rätt. Det är en väldigt skicklig spelare i vissa aspekter men han saknar viktiga egenskaper för en storklubb som Chelsea. Därför kom det lite som en förvåning att nigerianen visade prov på just dessa egenskaper i den döda matchen mot Sporting. Han var delaktig offensivt och gjorde faktiskt mål, vilket är en sällsynt företeelse hos John Obi Mikel. Betryggande för Mourinho att även bänkspelarna levererar.

Samir Nasri har varit bra den här säsongen, inget snack om det. Men när fransmannen lämnade Arsenal var han bättre än det han har visat i den himmelsblå tröjan så här långt. Kan den här insatsen mot Roma väcka den beryktade talangen? I Aguero och Silvas frånvaro kändes han som den naturliga kreatören och han gjorde det med bravur. Att han sedan blir frälsaren efter en monsterträff gör det inte sämre.

Omgångens styrkebesked: Barcelona 3-1 PSG

Vi är många som har varit tveksamma till Barcelonas (uteblivna) satsning och sett stora brister i försvarsspelet. Även om de frågetecknen fortfarande består så kan man tryggt lita på att trion längst fram har trummat igång. Efter en knakig inledning visade de prov på stark mental vilja när de vände på matchen och spelade till viss del ut fransmännen. Kan de fortsätta bygga på det här spelet så har de en chans på Champions League titeln. Men inte ska väl deras försvar kunna hålla hela vägen?

Omgångens taktiska triumf: Manuel Pellegrini, Manchester City

Till att börja med ska det sägas att Roma var ineffektiva och hade de satt sina chanser så skulle jag kanske inte berömma Pellegrini alls. Men faktum kvarstår att den gode chilenaren har vikt ner sig i stora dueller gång efter annan och hans taktiska förmåga har aldrig visat sig. Nu, med kniven mot strupen och skador på nyckelspelare, var det dags att visa ingenjörens konster. Det mesta av spelet kom att bygga på Samir Nasri. Med tanke på hur okreativa spelare han ställde på banan så hade han inte mycket val, men han gav likväl Nasri en fri roll på planen. Fransmannen tackade och tog emot genom att stå för det mesta offensivt. Roma slank igenom i djupled ett antal gånger, men annars gjorde Pellegrini helt rätt i att ligga passivt i sina situationer och låta Roma rulla i sidled och bakåt. Han hyste inga illussioner om att City skulle kunna föra spelet mot ett starkare Roma, därför gäller det att vara cynisk ibland. Den raka 4-4-2 (Dzeko längst fram och Nasri i en fri roll) har sina främsta egenskaper i balansen och att spelarna nästan alltid kan hantera den, ett bra val för en match där de förväntar sig att bli lågt liggande.

Omgångens mest väntade: Juventus 0-0 Atletico Madrid

Juventus behövde en poäng för avancemang. Atletico behövde klara sig från förlust för att bli gruppvinnare. Ekvationen var simpel och matchen slutade 0-0, alla nöjda. Med knappt en tillstymmelse till chans så var det det mest väntade slutresultatet den här omgången.

b4g4vyaigaaobqd

Omgångens konstigaste: Gerard Pique & Monaco

Kika in bilden på Pique ovan. Kommentarer överflödiga.

Monaco lyckades vinna sin grupp med 4 gjorda mål och 1 insläppt. 4 gjorda mål på 6 matcher som renderar i 11 poäng? Ja, det går väl inte annat än att hylla dem för deras effektivitet, men visst känns de som slutspelets tråkigaste lag ändå.

About the author

Hayri Dündar

Skribent på Elvameter.

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: