«

»

Champions League: Inför omgång 5 matchdag 1

Det begav sig senast för tre veckor i den vackraste av turneringar, abstinensen har varit där och gnagt. Nu kan den äntligen stillas då det nämligen är dags för omgång 5, den näst sista omgången i gruppspelet. I och med att vi närmar oss slutet nalkas också måste-matcherna.

imagesDen tveklöst största och viktigaste matchen spelas i den blåa delen av Manchester där City tar emot suveräna giganterna Bayern München. Britterna har än så länge inte vunnit en match den här Champions League-säsongen. Om de ska ha en chans på avancemang är det med största sannolikhet endast tre pinnar som gäller. Kan de göra det?

  • Riccardo:  Bayern Munchen är redan klara för avancemang vilket jag ser som fördel för Manchester City. Samtidigt är Yaya Touré och Fernandinho skadade vilket ger problem i innermittfältet. Det borde infinna sig en makalös revanschlusta inom laget som kan bära frukt om det vill sig väl. Hos Bayern Munchen har formen börjat rycka upp sig och laget kommer från en dubbelseger mot Roma samtidigt som ligan går bra. Jag tror personligen inte att Guardiola kommer ställa upp med något B-betonat lag, utan det enda som kan vara en avgörande faktor är motivationen, men att åka till Manchester och ha chansen att skicka ut City från Champions League lär vara en tillräcklig morot! Självklart har City chansen men vinner Roma borta mot CSKA Moskva i den tidiga matchen då äntrar elva rejält pressade spelare Etihiad stadium.
  • Hayri: Pellegrini har inför matchen sagt att de bär med sig en “Positiv ilska” över de konstanta misslyckandena i Champions League. Han var även inne på att de ska vara aggressiva direkt från början. Det största problemet för inför matchen är dock avstängningarna på nyckelspelarna Yaya Touré och Fernandinho, samt den alltjämt skadade David Silva. Bayern som under Guardiola redan har ett magnifikt och tätt befolkat mittfält kommer alltså ställas mot ett decimerat innermittfält hos City, detta kommer bli högst avgörande för matchen. Pellegrini ställer förmodligen upp med Lampard och Fernando centralt, med en Milner på någon av kanterna som kommer att hjälpa till i mittfältskampen. Men det är oerhört långsamma spelare, någonting en Götze kan gotta sig i. Spelarna är en faktor som talar för Bayern, en annan är Guardiolas överlägsenhet gentemot Pellegrini. Risken finns för att chilenaren får sparken ifall de inte går vidare i Champions League, detta kan vara en aspekt som gör att spelarna står för en heroisk insats, men jag tror att världsmästarna från Tyskland är numret större än City som än en gång får lämna turneringen tidigt.

adssadasddsaTyska laget från Gelsenkirchen, Schalke 04, tar emot Chelsea i Tyskland. 2010/11 chockade de många genom att nå semi-final i turneringen. Vinst skulle ge laget en god chans till avancemang, förlust kan däremot betyda att de tappar andraplatsen. Har de kvalitet nog för slutspel i Champions League? På annat håll åker Roma till Ryssland för att möta CSKA i iskalla Moskva. Att spela i Östeuropa är oerhört svårt, bägge lagen har fyra pinnar, vad blir nyckeln för respektive lag i matchen?

  • Riccardo: Jag börjar med Roma som åker till Ryssland och Moskva. Laget från Italiens huvudstad har återhämtat sig något från sina förluster mot Bayern Munchen och har siktet låst på att vinna matchen mot CSKA Moskva. Ryssarna nådde en respektabel 0-1 förlust mot Bayern Munchen och spelade 2-2 mot Manchester City, på hemmaplan. Har 4 inspelade poäng, precis som Roma vilket gör matchen otroligt spännande. En liten detalj är att väderprognoserna visar mellan 0 till 4 minusgrader till imorgon, vilket inte ska vara några större problem för Roma. Nyckeln för Roma blir att våga spela framåt då Ryssarna har sin kvalitet i anfallet. Schalkes chanser mot Chelsea ser jag som ytterst små. Jämför man årgången 10/11 med dagens ser vi att laget är svagare på papperet. Ett ostabilt lag som kan slå stora lag, men Chelsea, i den form laget är i ger jag inte Schalke 04 särskilt låga odds.
  • Hayri: Laget från 10/11 säsongen är egentligen svagare på papperet än dagens bygge. Problemet är att de aldrig riktigt hittar en stabilitet i laget och har en för hög spelar- och tränaromsättning. Nu har Chelsea-legendaren Roberto Di Matteo kommit till Schalke och har egentligen inte gett några tecken på att laget ska bli mer jämnt. Senaste matchen slog man Wolfsburg, en imponerande skalp, men innan dess förlorade man med 2-0 mot Freiburg. De är kapabla till grymma insatser, men även om de tar sig vidare ur gruppspelet kommer de att falla i åttondelsfinalerna.
    Efter vinsten mot City senast så har CSKA plötsligt en chans till avancemang, även om den avslutande matchen i gruppen blir mot Bayern på bortaplan. Roma har tappat lite i självförtroende efter förlusterna mot Bayern, viktigt är nu att inte gå hem utan poäng. Tar man en pinne så har man andraplatsen i egna händer; om Bayern tar poäng mot City. För CSKA gäller det att komma över sin relativt usla form och spelare som Musa och Doumbia måste fortsätta producera framåt. För Romas del blir det viktigt att de djupledslöpande spelarna som Nainggolan och Gervinho att ofta springa bakom den relativt tröga baklinjen hos Ryssarna.

Champions-League-TrophyHar du några övriga tankar kring omgången?

  • Riccardo: Ska bli intressant att se hur Shakhtar Donetsk presterar mot ett svagt Athletic Bilbao. Vinner laget från Ukraina säkrar man en plats i slutspelet, något som är riktigt bra gjort! En målgalen Luiz Adriano kanske får stänka dit ytterligare mål. Vinster för Barcelona och PSG dukar upp till en spännande batalj i den sista omgången då PSG åker till Barcelona för att göra upp vem som blir gruppetta!
  • Hayri: Jag hoppas innerligt få se Kevin Strootman göra comeback efter sin svåra knäskada som har hållit honom ur spel i 8 månader. Han satt på bänken senast i ligan, vilket var glädjande att se. En annan intressant aspekt som jag kommer att hålla ett extra öga på är Luiz Adrianos målskytte, han har gjort 9 mål hittills. Bäste målskytt under en Champions League säsong är Cristiano Ronaldo med 17 fullträffar, som han slog förra säsongen. Förmodligen når brassen aldrig upp till den siffran, men de näst bästa har gjort 14 mål vilket han kan sikta på. Sedan har man självklart också koll på Zlatan som äntligen är tillbaka från sin skada, räkna med att han smäller in en eller två.

About the author

Elvameter

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: